Julgodis

Wilma fick feber inatt igen så dagen för bestå av massa mys här hemma. Något vi ska få till är ischokladen som jag lovat henne. Det är nog det enda julgodiset som vi kan göra iår som funkar med hennes allergier. Men jag tänkte bjussa på mina favorit recept som vi annars brukar baka.
 
Tryffel med vitchoklad

Det här behöver du:
3/4 dl vispgrädde
skalet av 1 citron ( ekologiskt )
200 gram vit choklad

Garnering: Kokos

Så här gör du:
Låt grädden sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills du har en bland smet. Riv ner skalet av en tvättad citron och blanda väl. Ställ in i kylskåp tills tryffeln har stelnat. Jag hade min i frysen en nån timme för att den skulle bli mer lätthanterlig. Forma sen små kulor som du sedan rullar i kokosen. Jag hade en tallrik med vanlig kokos och en med några droppar röd karamellfärg.

Sedan är det klart att serveras.

Godiset förvaras i kylen, och kan med fördel frysas ner

 
Valnötskola

Du behöver
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
100 gram valnötter / hasselnötter

Gör så här :
Koka upp grädde, socker, och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet”
(D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
Då drar du bort kastrullen från plattan, och häller ner de hackade nötterna.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten-  för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.

Låt svalna innan du skär i lagom bitar.
 
Polkabräck
 

Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv citron ( kan uteslutas )
2 msk kokos

Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekommenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , och riven skal där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Strö sedan polkakrosset över chokladen, och ställ in i kyl i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.

Förvara polkabräcket svalt.

 
Hoppas att ni fått lite inspiration. Försöker få till ett inlägg ikväll när barnen sover.
Önskar er en fin fjärde advent.

 

Allmänt, Mat | Jul2016 | |
Upp